Een zorgzame buurt zet in op de opbouw van sociaal weefsel, solidariteit en zorgzaam samenleven. Elkaar ontmoeten is hierbij van belang, omdat dit aan de basis van solidariteit ligt. Het gaat om "het kleine helpen", als aanvulling op het bestaande aanbod van professionele hulp en dienstverlening. Iedereen is betrokken bij een zorgzame buurt, en zorgzame buurten streven naar inclusie.
Zorgzame buurten leggen de link tussen informele zorg (zelfzorg, mantelzorg, burenhulp en vrijwilligerswerk) en formele of professionele zorg. Deze verbinding is noodzakelijk voor de vroegtijdige opsporing van kwetsbare mensen, de preventie van gezondheidsongelijkheid en de ondersteuning van informele zorgverleners. In een zorgzame buurt werken welzijns- en zorgpartners samen met partners uit andere sectoren (waaronder huisvesting, ruimtelijke ordening, jeugd en cultuur).
Zo ontstaat een lokaal netwerk dat bestaat uit de buurt, het lokale bestuur en de welzijns- en zorgpartners. Zij bepalen samen waarop de zorgzame buurt zich richt. Het netwerk is gericht op preventie, gezondheidsbevordering en integrale zorgverlening. Omdat levenskwaliteit centraal staat, worden er stappen gezet naar geïntegreerde zorg.
Zo gebeurt het ook in Pepingen. Op regelmatige tijdstippen worden overlegmomenten vastgelegd. Realisaties van “Pepingen Buurt” zijn:
Samenwerking met de gemeente en organisaties in Pepingen Samenwerking met zorginstellingen in Pepingen Rummikubtoernooi